Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 

Oladele Orisaguna


Oladele Orisaguna on fiktiivinen hahmo potentiaalisista Lappiin muuttajista 2040-luvulla.
 
Oladele Orisaguna Oladele Orisaguna on 20-vuotias
nigerialainen mies. Hän muutti Lappiin ilmastopakolaisena kaksi vuotta sitten.

Oladelen mielestä Suomi ja erityisesti Lappi ovat viimeisiä jäljellä olevia alueita maapallolla, joiden elinympäristö on riittävän puhdas ihmiselle. Pohjoinen alue on säästynyt pahimmilta saasteilta, joten saatavilla on puhdasta ruokaa, vettä ja ilmaa. Oladele pitää itseään hyvin onnekkaana ja toivoo, että kaikki maailman ihmiset voisivat asua yhtä puhtaassa ympäristössä.

Vaikka Lapissa on hyvä olla ja asua, Oladele kaipaa kotimaastaan kaupunkien väentungosta sekä kotikylänsä perinteistä, luonnonmateriaaleista valmistettua lannevaatetta. Hän on kyllästynyt keinomateriaaleihin, ja muistelee kaiholla "vanhojen hyvien aikojen" luonnonmukaista pukeutumista. Hän muistaa lapsuudestaan kylän vanhimpia, jotka käyttivät lannevaatetta ja elivät luonnon rytmissä, ilman kellon sanelemaa aikataulua. Oladele odottaakin jo kovasti, että hän pääsee sovittamaan Lapin luonnonvara-alan ja luovien alojen klusterien yhteistyössä suunnittelemaa ja lappilaisista luonnonmateriaaleista valmistamaa väljää miesten asua. Hengittävää ja luonnonmukaista asua on tarkoitus myydä erityisesti kuumuudesta kärsiviin maihin. Oladele otti ylpeänä vastaan tehtävän toimia asun keulakuvana.

Paikalliseen väestöön tutustuessaan Oladele pian huomasi, että Lapissa on paljon yksinäisiä miehiä. Hän perusti poikamiesyhdistyksen, josta yllättäen innostuivat erityisesti poromiehet. Oladele toivoo löytävänsä tyttöystävän, jolle hän voisi kokkailla kasvispainotteista afrikkalaista ruokaa, joka on hänen bravuurinsa. Lappilaiset raaka-aineet sopivat erinomaisesti myös mausteisiin afrikkalaisiin ruokiin. Perinteistä ja kädentaidoista kiinnostuneena Oladele on alkanut perehtyä hirsirakentamiseen. Häntä kiehtoo ajatus myös muiden luonnonmukaisten rakennusmateriaalien, kuten sammaleen ja havujen hyödyntämisestä.

Poikamiesyhdistyksen kautta Oladele tutustui Marco Placciin (joka varsin pian tapasi unelmiensa lappilaisen naisen eikä tarvinnut enää poikamiesyhdistyksen tukea). Ahkera ja jämpti nuorimies pääsi töihin herra Placcin yritykseen keräämään yrttejä, marjoja ja muita luonnonantimia. Oladele kunnioittaa vanhempia ihmisiä ja kokee, että heidän elämänviisauttaan tulisi saada välitettyä nuoremmille sukupolville. Vapaa-ajallaan Oladele tekeekin vapaaehtoistyötä paikallisessa ikäihmisten kylässä, jossa hän on erityisesti mummojen suosikki. Hänen haaveenaan on päästä opiskelemaan hoitoalaa ja perustaa lasten ja ikäihmisten hyvinvointia edistävä yritys.

 

Käythän tutustumassa myös muihin potentiaalisiin Lapiin muuttajiin!