Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 
Lapin taloudessa vielä positiivinen vire

Lapin talouskehitys on kokonaisuutena ollut positiivisempaa ja nopeampaa kuin valtakunnallisesti. Matkailun ja kaivostoiminnan vahva kasvu ovat vaikuttaneet välillisesti myös muille aloille, erityisesti kauppaan ja muihin palveluihin. Maakunnassa on myös useita erikoistuneita kasvualoja.

Lapin maakunta on erikoistunut vahvimmin kaivostoimintaan ja louhintaan, jossa maakunnan henkilöstömääräosuus on lähes seitsenkertainen koko maahan verrattuna. Lähes yhtä vahva erikoistumisala on maakunnassa metallien jalostus. Majoitustoiminnan henkilöstöosuus on yli neljä kertaa suurempi kuin koko maassa keskimäärin.Näin kertoo Lapin maakunnan vuoden 2012 suhdanneaineistosta koottu suhdannekatsaus 2013.

Suhdannekatsaus ja suhdannekuvaajien PowerPoint-kuvaajat ovat saatavissa Lapin luotsin sivuilla: http://luotsi.lappi.fi/lapin-suhdanteet 

Toimiala Online -koulutuksen materiaali

TEM Toimialapalvelun, Lapin ELY-keskuksen ja Lappi kuvaan 2030 - maakunnallisen ennakointihankkeen yhteistyönä järjestetiin Toimiala Online -palvelun koulutusta 23.-24.4.2013. Koulutuksessa esiteltiin TEM Toimialapalvelun palveluita, perehdyttiin Toimiala Online -tilastokannan sisältöön ja käyttöön sekä käytiin läpi Lapin luotsiin rakenteilla olevaa kuvaajakantaa. Jukka Vepsäläisen Toimiala Online esittelykuvasarja on saatavissa täältä kohdasta Lisätietoja.  

Lapin tulevaisuustyöpajan skenaariot

Lapin liitto järjesti käynnistynyttä maakuntaohjelmatyötä tukevan Lapin tulevaisuustyöpajan 26.3.2013 Rovaniemellä. Paikalle saapui runsas ja asiantunteva joukko lappilaisia toimijoita ympäri maakuntaa. Päivän teemaan johdattelivat maakuntajohtaja Mika Riipi, ohjelmapäällikkö Mervi Nikander sekä ennakointikoordinaattori Päivi Ouallen Tulevaisuutta luotaavan ja ajatuksia herättävän asiantuntijapuheenvuoron piti Tuomo Kuosa, Alternative Futures:stä.

Tulevaisuuden haastetyöpajojen aikana osallistujat haastoivat Lapissa vaikuttavat trendit ja loivat luovilla menetelmillä Lapin tulevaisuusskenaarioita vuoteen 2040. Skenaarioista tehtyihin koonteihin pääset tutustumaan tästä.

Tervetuloa Lapin tulevaisuustyöpajaan

TERVETULOA LAPIN TULEVAISUUSTYÖPAJAAN

haastamaan Lapin trendit ja skenaariot!

 

Aika:                 Ti  26.3.2013  klo  8.30-15.30

Paikka:             Hotel Santa Claus, Rovaniemi

 

Ohjelma:          8.30     Tervetulokahvit

                         9.00     Maakuntajohtajan avaus, Mika Riipi

                         9.30     Johdatus päivän teemaan, Mervi Nikander ja Päivi Ouallen

                         10.00   Mihin olemme menossa? Tuomo Kuosa, Alternative Futures

                         11.00   Lounas

                         12.00   Lapin tulevaisuuden haastetyöpajat, osa 1

                         13.30   Virkistäytymiskahvit

                         14.00   Lapin tulevaisuuden haastetyöpajat, osa 2

                         15.00   Yhteenveto työpajojen tuloksista

                         15.30   Päivän lopetus

 

Toivotamme Sinut tervetulleeksi Lapin liiton järjestämään Lapin tulevaisuustyöpajaan!

Päivän aikana haastamme Lapissa vaikuttavat trendit sekä skenaariot käynnistyneen maakuntaohjelmatyön tueksi.

 

Sinun näkemyksesi on meille tärkeä, joten ilmoittauduthan tilaisuuteen 18.3.2013 mennessä tästä linkistä https://www.webropolsurveys.com/S/C5854ED073669505.par.

Tilaisuuden osallistujamäärä on rajattu.


Ystävällisin terveisin

Lapin liitto

 

Mika Riipi                       Mervi Nikander                   Päivi Ouallen

Maakuntajohtaja             Ohjelmapäällikkö                Ennakointikoordinaattori

 

Haasta Lapin trendit ja skenaariot

Maakuntaliittojen laadittavana ovat nyt maakuntaohjelmat vuosille 2014-2017. Työn pohjan muodostaa Lapin maakuntasuunnitelma 2030. Maakuntaohjelmien merkittävyys muun muassa maan hallitusohjelmiin vaikutettaessa säilyy, vaikkakin aluekehitysjärjestelmää kokonaisuudessaan pyritään selkiyttämään.

Lapin liiton johdolla tehtävä maakuntaohjelmatyö saa nyt uudenlaista vetoapua Lappi kuvaan 2030 - ennakointihankkeelta.

Lapin maakuntasuunnitelma 2030 valmisteltiin vuonna 2009 laajalla, osallistavalla ja tulevaisuusorientoituneella tavalla. Maakuntasuunnitelmaan valittiin neljä eri skenaariota: Barentsin kutsu - Voimakasta imua - Myöhässä liikkeelle - Rajoittavaa politiikkaa.

Nyt vuonna 2013 on aika tarkistaa maakuntasuunnitelman skenaariot. Päivitystyön pohjaksi olemme valmistelleet webropol-kyselyn, jossa tavoitteena on testata skenaarioiden ja toimintaympäristön trendien istuvuus nykyiseen kuvaan Lapin tulevaisuudesta.

Vastaathan tähän kyselyyn 6.2. - 18.2.2013 - juuri sinun näkemyksesi on meille merkityksellinen.

Vastaamiseen menee aikaa 15-20 minuuttia. Toivomme Sinun välittävän kyselyä eteenpäin organisaatiossasi. Tavoittelemme mahdollisimman kattavaa näkemystä Lapin tulevaisuudesta!

Voit perehtyä tarkemmin skenaarioihin ja trendeihin ennen kyselyyn vastaamista tai sen aikana Lapin luotsi -ennakointisivustolla http://luotsi.lappi.fi/tulevaisuusskenaariot-trendit-ja-strateginen-asemointi: Neljä mahdollista tulevaisuuspolkua (skenaariot) ja Trendit ja Lapin strateginen asemointi (trendit).

Pääset vastaamaan kyselyyn tästä linkistä: https://www.webropolsurveys.com/S/0B7C288FCE579120.par

26.3.2013 järjestetään Rovaniemellä Lapin tulevaisuustyöpaja.
Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet ovat luettavissa Lapin liiton kotisivuilla lähempänä ajankohtaa. Kutsu lähetetään myös sähköpostitse. Varaathan ajankohdan kuitenkin jo nyt kalenteristasi.

Toivotamme päivääsi innovatiivisuutta, kestävyyttä ja työn iloa.

Kiitos, että vastasit!

 
Yhteistyöterveisin,
Lapin liitto, aluekehitys
 
 
Marko Varajärvi      Mervi Nikander      Päivi Ouallen
vt. kehittämisjohtaja      ohjelmapäällikkö      ennakointikoordinaattori
Näytetään tulokset 126 - 130 / 137
Merkintöjä per sivu
Sivu 28