Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 
Lapin elinkeinojen kehitysnäkymät edelleen hyvät - haasteena työvoiman saatavuus

Lapin kansainvälinen matkailu on kasvanut merkittävästi viime vuosina; kansainvälisiä rekisteröityneitä yöpymisiä on vuositasolla jo enemmän kuin kotimaisia. Lapin talvi tarjoaa auto- ja rengasvalmistajille mahtavat testausalueet. Lappiin on kehittynyt merkittävää ajoneuvojen ja niihin liittyvien osien testaustoimintaa. Teollisuuden suuret toimijat Lapissa ovat globaaleja, ja maailman markkinoiden kehitys vaikuttaa raaka-aineen kysyntään ja hintoihin. Kaivostoiminta ja malminetsintä on Lapissa aktiivista.

Lisää Lapin alueellisista kehitysnäkymistä
Lapin ELY-keskuksen tiedotteesta ja
kevään 2019 Alueelliset kehitysnäkymät –katsauksesta sivuilta 406-439

 

 

 

Lappi - Kasvun keskus -tapahtuman materiaali

5.4.2019 Luontokeskus Naavassa järjestetty Lappi - Kasvun keskus -tapahtuman materiaali on nyt saatavilla alla olevista linkeistä:

Timo Aron esitysmateriaali

Kooste iltapäivän keskusteluista

Lappi lukuina -taskutilasto päivitetty

Lappi lukuina on tiivis taskutilasto, joka kokoaa yhteen muutamia keskeisiä lukuja Lapista.

Aineiston nettiversio löytyy linkin kautta.

Paperiversioita saa tarvittaessa Lapin liitosta.

Kansainvälisen matkailun lisäksi myös kotimaan matkailu kasvaa Lapissa

Rekisteröityneiden yöpymisten tilaston perusteella on näyttänyt, että kotimaan matkailun kehitys Lapissa polkisi lähes paikallaan kansainvälisen matkailun kehittyessä vahvasti. Virallisen tilastoinnin piiriin kuuluvat majoitusliikkeet, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa, joten tilasto on puutteellinen. Suomalaisten matkailu -tutkimus täydentää tietoja kotimaisen matkailun osalta, tarkastelu ei rajoitu vain rekisteröityvään kapasiteettiin.

Ennakkotietojen mukaan vuonna 2018 Lappiin tehtiin  1 950 000 kotimaista matkaa , mikä on n. 60 000 matkaa enemmänkuin edellisenä vuonna (+3 %). Lappiin suuntautuvien kotimaan matkojen määrä oli vielä voimakkaammassa kasvussa 2016-2017 (+7 %). Kasvu on ollut selkeästi nopeampaa kuin maassa keskimäärin.

Erityisesti maksullisen yöpymisen sisältävien matkojen määrä on ollut kasvussa, edelliseen vuoteen verrattuna näiden matkojen määrä kasvoi 10 %. Sen sijaan ilmaismajoituksen sisältävien matkojen määrä jopa väheni hieman.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksen ennakkotietoihin. Tilasto kootaan puhelinhaastattelututkimuksella, kuukausittainen otos on 2 350 Suomessa asuvaa 15-84-vuotiasta henkilöä. Otos on yhteinen kuluttajabarometrin kanssa.

http://luotsi.lappi.fi/kuvaajat-matkailu

Ennakoinnin pikakurssi - Osa I: Johdatus ennakointiin


Tulevaisuus Lapista – Ennakointi uudessa maakunnassa –hankkeen yhteydessä toteutetaan videosarja nimellä Ennakoinnin pikakurssi. Videosarjan tarkoituksena on avata ja selkeyttää ennakoinnin peruskäsitteitä. Videoiden valmistuttua, tallenteet ovat kaikkien katsottavissa Lapin luotsi sivuston kautta. Tallenteet tulevat olemaan noin 10-20 minuutin pituisia.

Ennakoinnin pikakurssin - Osa 1: Johdatus ennakointiin on nyt katsottavissa.
Ensimmäinen video käsittelee seuraavia asioita:
- Miksi tutkia tulevaisuutta?
- Mitä tulevaisuuksien tutkiminen on?
- Tasapainon saavuttaminen ennakoinnissa
- Mahdollisuudet ja uhat

Näytetään tulokset 6 - 10 / 138
Merkintöjä per sivu
Sivu 28