Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 
Ennakoinnin pikakurssi - Osa I: Johdatus ennakointiin


Tulevaisuus Lapista – Ennakointi uudessa maakunnassa –hankkeen yhteydessä toteutetaan videosarja nimellä Ennakoinnin pikakurssi. Videosarjan tarkoituksena on avata ja selkeyttää ennakoinnin peruskäsitteitä. Videoiden valmistuttua, tallenteet ovat kaikkien katsottavissa Lapin luotsi sivuston kautta. Tallenteet tulevat olemaan noin 10-20 minuutin pituisia.

Ennakoinnin pikakurssin - Osa 1: Johdatus ennakointiin on nyt katsottavissa.
Ensimmäinen video käsittelee seuraavia asioita:
- Miksi tutkia tulevaisuutta?
- Mitä tulevaisuuksien tutkiminen on?
- Tasapainon saavuttaminen ennakoinnissa
- Mahdollisuudet ja uhat

Etumatka - Tiedolla tulosta

Lapin ammattikorkeakoulu kutsuu Teidät mukaan Etumatka - tiedolla tulosta -projektin toimintaan. Projektissa kokeillaan yhdessä yritysten kanssa uudenlaisia tapoja kehittää toimintaa data-analytiikan ja yhteistyön avulla.


Projekti hakee juuri nyt lappilaisia yrityksiä / yritysryhmiä mukaan haastamaan perinteisiä ajattelumalleja ja totuttuja liiketoiminnan työ- ja analyysimenetelmiä, ja ratkomaan oman toimintaympäristön haasteita ennakointimenetelmiä, määrällistä dataa ja analytiikkaa yhdistäviin työpajoihin yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa.


Jos koette, että tässä voisi olla seuraava kehittämisen paikka, mukaan pääsee
ottamalla yhteyttä Jenniin: jenni.kemi[a]lapinamk.fi tai 040 4829 434

Osallistuminen on maksutonta . Työpajojen tulokset ovat yritysten hyödynnettävissä.

Lue lisää projektista: https://etumatka.wixsite.com/tiedollatulosta

 

Erätauko -keskustelu hyvästä elämästä Lapin maaseudulla v. 2030

Ilmoittaudu oheisesta linkistä https://fi.surveymonkey.com/r/Hirvas tai hanna-leena.pesonen@lapinliitto.fi. Lisätietoja saat Hanna-Leenalta p: 040 1861455.

 

Kutsun tekstiversion ja pdf löydät seuraavasta osoitteesta: https://ennakointi.wordpress.com/eratauko-keskustelu-hyvasta-elamasta-lapin-maaseudulla-v-2030/

Lapin alueelliset kehitysnäkymät - Elinvoima lisääntyy Lapissa

Vahva taloustilanne ja maailmankaupan hyvä veto näkyvät lappilaisyritysten tunnusluvuissa. Kova kasvu osoittaa, että vientivetoisella teollisuudella ja palveluvaltaisella matkailulla on kysyntää ja vetovoimaa kansainvälisesti. 

Luonnonvarojen kestävän käytön turvaaminen edellyttää, että huomioidaan eri elinkeinot, luonnonvarojen käyttö ja luonnonsuojelu sekä panostetaan riittävästi yhteensovittamiseen. Kiertotaloudesta ja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisestä on nousemassa Lapille uutta ympäristöliiketoimintaa. Toimivien kaivosten tilanne on vakaa ja yhtiöt ovat investoinneillaan turvanneet toimintojensa jatkumisen vuosiksi. Lappiin suunnitellut suurhankkeet tulevat lisäämään entisestään Lapin satamien tarpeita sekä tie- ja ratayhteyksien kehittämistarpeita. Suurteollisuus ja kasvava matkailu ovat merkittäviä perustekijöitä kuljetusvirtojen kasvuun. Matkailun vahva kasvu näkyy koko Lapin alueelle ja kasvun ennustetaan jatkuvan.

Elinkeinoelämän vireys sekä vireillä olevat investointi- ja rakennushankkeet heijastuvat työvoiman kysyntänä ja työllisyyden paranemisena. Osaajien saatavuus on tiedostettu laajasti kasvua rajoittavaksi riskitekijäksi.

 

Tänään 10.10.2018 julkaistusta Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksesta lisää:
Lapin ELY-keskuksen tiedote
Lapin alueelliset kehitysnäkymät (Lapin luotsi)  
Koko maan katsaus
Alueelliset kehitysnäkymät 2/2018 (TEM Alueelliset kehitysnäkymät) 
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 10.10.2018


 

 

Ennakointihytti - keskustelua ja ajatuksia ennakoinnista

Tulevaisuus Lapista -ennakointi uudessa maakunnassa hanke (ESR) on avannut Ennakointihytti -blogin. Blogi käsittelee erilaisia tulevaisuuden trendejä Lapin toimintaympäristön näkökulmasta.

 

Blogissa on tällä hetkellä kaksi kirjoitusta:

Teknologia maaseutukehityksen mahdollistajana

-kirjoitus käsittelee teknologian mahdollistamaa maaseutukehitystä erityisesti työpaikkojen, palveluiden, sekä tuotevalikoimien osalta. Kirjoitus pohtii sitä, voiko teknologia kääntää kaupungistumisen trendin maaseudun hyväksi.

Eräänä aamuna tulevaisuuden Lapissa...

-kirjoitus on Lapin visioon ja Lappi sopimukseen perustuva kuvitelma siitä, minkälaiselta tavallisen lappilaisen elämä voisi näyttää tulevaisuudessa.Tämä tarinan muotoon puettu Visio esitettiin SITRA:n Finnsight Visiofestillä Heurekassa 26.9. yhtenä näkökulmana Lapin Visioon.

Näytetään tulokset 1 - 5 / 129
Merkintöjä per sivu
Sivu 26