Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 
Hyvinvointia ja elinvoimaa Itä-Lapin kunnissa vuonna 2030

Itä-Lapissa, vuonna 2030, kuntien elinvoima ja hyvinvointi nähdään muodostuvan kaikille yhteisistä teemoista: vetovoimaisesta elämänlaadusta, itälappilaisesta toimintakulttuurista, uudesta taloudesta sekä kehityksen ottamisesta omaan haltuun.

Nämä teemakokonaisuudet nousivat vahvasti esille viime talvena järjestetyllä työpajakierroksella Itä-Lapin kunnissa. Työpajojen tavoitteena oli hahmottaa kuntalaisten ajatuksia ja toiveita siitä, millaisista asioista muodostuu elinvoima ja hyvinvointi vuonna 2030.

Jaana Koskela Lapin liitosta ja Veli Erkki Heikkilä Itä-Lapin kuntayhtymästä esittelivät Tulevaisuuden kunta 2030 -kierroksen tulokset Lapin kuntapäiväivässä. Samalla julkaistiin myös kierroksen tuloksista koottu animaatiovideo, joka on tehty opiskelijatyönä Lapin ammattikorkeakoulussa. 

Lisätietoa Tulevaisuuden kunta 2030 -kierroksesta sekä animaatiovideo löytyvät Luotsin sivulla http://luotsi.lappi.fi/ita-lapin-tulevaisuuskuva-2030

 

Lapissa paras liikevaihdon kasvu kaivostoiminnassa, matkailussa, rakentamisessa sekä liike-elämän palveluissa

Juuri valmistuneen Lapin suhdannekatsaus 2017 -raportin mukaan liikevaihto kasvoi Lapissa kaikilla muilla tarkastelluilla toimialoilla paitsi teollisuudessa vuonna 2016. Selkeästi paras kehitys oli kaivostoiminnassa ja matkailussa.

Lapin liiton, Lapin ELY-keskuksen, Lapin kauppakamarin, Lapin yrittäjien sekä Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukuntien vuosittain toteuttama Lapin suhdannekatsaus -raportti perustuu Tilastokeskuksen asiakaskohtaisen suhdannepalvelun tuottamiin tietoihin. Se kertoo liikevaihdon ja henkilöstömäärän vuosimuutoksen ja trendikehitykseen. Tuorein raportti sekä aikaisemmat löytyvät Luotsin sivulta osoitteesta: http://luotsi.lappi.fi/lapin-suhdanteet.

Ennakointikuplassa

Ennakointikupla on Mikko Dufvan aloittama podcast, jossa keskustellaan ennakoinnista ja tulevaisuuksientutkimuksesta. Siitä miten tulevaisuuksista tiedetään ja miten niitä muokataan, heidän kanssaan jotka tulevaisuustyötä tekevät. Koska joskus on hyvä olla kuplassa.

Ennakointikupla-podcastissa (http://ennakointikupla.fi/) on nyt kolme jaksoa:
Jakso 1: Ennakointi postnormaalissa ajassa - vieraana Johannes Koponen. Toimivatko vanhat mallit, mitä tulisi ajatella toisin ennakoinnissa ja kuka oikeastaan päättää tulevaisuudesta?
Jakso 2: Poliittinen päätöksenteko ja kansallinen ennakointi - vieraana Kaisa Oksanen. Mikä on tulevaisuusvaliokunta tai ennakointiluotsi? Onko ennakoinnilla vaikutusta ja miten ärsyttää tulevaisuudentutkijaa?
Jakso 3: Tulevaisuutta koskeva tieto - vieraana Osmo Kuusi. Mitä se on ja miten tulevaisuudesta voi tietää? Keskustelussa myös tulevaisuuskartta ja ennakoinnin fokusointi.

Miten kotikuntasi sijoittuu kuntavertailuissa?

Tilastokeskuksen Kuntien avainluvut -palvelussa voit vertailla kuntia keskenään tai suhteessa koko maan lukuihin. Maksuton palvelu esittää keskeiset avainluvut kaikista Suomen kunnista taulukkomuodossa ja kuvioina. Palvelun löydät täältä 

TEM:in uusimmista julkaisuista poimittuna

TEM:in uusimmat julkaisut löytyvät listattuna TEM:in nettisivujen Julkaisut-osion aloitussivulta

Sieltä löytyy nyt tuoreimmista mm.

Väestön alueellisen keskittymisen aluetaloudelliset vaikutukset, jossa tarkastellaan muuttoliikkeen taustoja ja syitä ja arvioidaan muuttoliikkeen vaikutuksia aluetalouksiin. Tutkimuksen perusteella väestön aiemmin ennakoitua nopeampi keskittyminen voi heikentää muuttotappioalueiden kasvupotentiaalia. Väestön keskittyminen johtaa kuitenkin myös palvelujen keskittymiseen, mikä vähentää työvoiman sitoutumista etenkin julkispalvelujen tuottamiseen.

Maakuntien suhdannekatsaus 2017, jossa esitellään ja tarkastellaan alueellista suhdannekehitystä sekä alueellisia suhdannenäkymiä yhteenvetona eri tahojen julkaisemista tilastoista, ennusteista ja raporteista keskittyen pääasiassa maakuntiin, päätoimialoihin sekä väestöluokkiin.

 

 

 

Näytetään tulokset 1 - 5 / 96
Merkintöjä per sivu
Sivu 20